Twitter
torsdag
jun192014

Festningsøvelsen 13.mai

Tirsdag 13.mai ble den årlige festningsøvelsen arrangert. Festningsøvelsen er en årlig førstehjelpsøvelse for hjelpekorpset i Trondheim. Her møter man opp i lag, for sammen å kunne øve på det vi skal kunne best: førstehjelp. Øvelsen er strategisk lagt til måneden før distriktsmesterskapet i førstehjelp, som i år ble arrangert i Selbu. To av lagene på festningsøvelsen deltok også på distriktsmesterskapet.

Nytt i år var at det også deltok et lag fra Deutsches Rotes Kreuz Kreisverband Köln. I perioden 11.-18.mai hadde TRKH besøk av tre tyskere fra Bereitschaft VIII i Köln, som var i Norge som en del av den nye utvekslingen mellom TRKH og DRK Kreisverband Köln. I Tyskland er Røde Kors delt opp, slik at de ”vanlige” mannskapene bare driver med sanitetsvakter, og de har en egen hundegruppe som driver med søk og redning (og da hovedsakelig med søkshunder). Det var ekstra spennende å se hvordan tyskerne jobbet førstehjelpsmessig.

2014-05-12 12.46.22

Samtlige hjelpekorps i Sør-Trøndelag var invitert til øvelsen, og til sammen var både Trondheim, Malvik og Köln representert med til sammen seksti hjelpekorpsere i aksjon denne maikvelden.

Øvelsen i år besto av åtte poster med blant annet hodetraume, båresurring, sykkelulykke, knivstikking, hjertesykdom og hjerte-lunge-redning.

2014-05-12 18.53.30 2014-05-12 19.48.11 2014-05-12 19.24.58

Alle foto er tatt av Adrian Kachel fra DRK Kreisverband Köln. 

 

søndag
mai112014

KSOR

Denne helgen har Trondheim RKH arrangert Kvalifisert Søk og Redning (KSOR).

Fredagen startet med en teoretisk gjennomgang av ulike typer søk på Røde Kors-huset, hvor deltakerne ble delt inn i fire grupper. Så fulgte en tur opp på Fongen og en praktisk øvelse hvor deltakerne fikk et henteoppdrag og fikk prøvd seg på bårebæring, før de skulle overnatte ute.

På lørdagen var det først en felles frokost på Fongen, etterfulgt av en øvelse hvor gruppene testet ulike typer grovsøk. Dette ble etterfulgt av finsøk i nærheten av Røde Kors-huset. Så var det på tide med felles middag før siste øvelse for dagen. Vi var så heldig at vi fikk lov til å øve på rodesøk på et boligfelt i Trondheim.

På søndagen møtte gruppene opp til en ny øvelse, arrangert for at deltakerne skulle få et inntrykk av hvordan en leteaksjon fungerer. Denne ble avbrutt av en virkelig leteaksjon. Kurset ble avsluttet med felles rydding og vasking.

mandag
apr212014

Usikker is i Trondheim

15 april ble det forsøkt å måle is på Baklidammen og Theisendammen i Trondheim.

Baklidammen ble målt med følgende observasjoner
Overvann: 3cm
1. islag: 7cm sørpeis
2. islag: 40cm stålis som brytes ned

Etter å ha gått gjennom isen flere ganger på grunt vann ble det konkludert at Theisendammen ikke lot seg måle på tradisjonelt vis.

 


Videoen er filmet under en øvelse i redning på usikker is.

 

Dagen etter (16 april) møtte mannskap fra vannredningsgruppa opp for å foreta målinger, og samtidig gjøre seg noen erfaringer i forhold til egensikkerhet og redning på dårlig is.

Turen gikk først til Vintervannet med følgende målinger
Snø: 17cm
Overvann: 9cm
Is: 45cm sørpeis som brytes ned

Deretter stod Theisendammen for tur. 
Oppkledt i tørrdakt, redningsvest og kasteline, og med elvebrett, gummibåt og ispigger gikk vi fra parkeringsplassen og opp til vannet. Nå var det hvertfall to meter åpent  vann fra land før man kom til noe is, noe som i seg selv er varsel nok til å holde seg unna, men ismåling skulle vi få til.

Etter å ha gått/krabbet og ålet oss utover på stadig mykere is fikk vi trekt båten med alt utstyret ut til området der vi skulle måle isen. Ismålingen ble foretatt på to punkter med ca 20 meters mellomrom. Begge stedene ble det målt det samme i antall cm is, snø og slikt, men en stor forskjell i kvalitet.
Snø: 0cm
Overvann: 0cm
Is:  29cm

På et punkt var isen en kornete sørpeis som holdt godt sammen, og lett holdt en voksen mann. 20 meter til siden bestod isen av loddrette isstaver som var holdt sammen av et tynt islag på toppen. Denne isen var like tykk, men hadde problemer med å støtte en person som lå flatt. Konklusjonen var at avgjørelsen dagen før var helt rett. Isen er utrygg! selv om den ser ut til å bære til å begynne med.

Etter at målingen var unnagjort ble det trent på forskjellige typer redning på usikker is, både med og uten båten. Dette var en meget god erfaring for mannskapene som var med.

 

Siste ismålinger finnes på www.varsom.no

fredag
apr042014

Ismåling 2. April

Den 2. April var det ismåling på 7vann. Den viser at isen fortsatt er veldig trygg, slv om bekkeos og utløp er åpne.

 

Theisendammen:

Sørpeis 7cm

Stålis 38cm

Total istykkelse 45cm

 

Baklidammen:

Sørpeis 10cm

Sørpe/vann 1cm

Stålis 46cm

Total istykkelse 57 cm 

 

Vintervatnet:

Snø 7cm

Sørpeis 5cm

Sørpe/vann 11cm

Stålis 51 cm

Total istykkelse 67 cm

 

Kvistingen:

Snø 10cm

Sørpe 12cm

Sørpe is 19cm

Stålis 33 cm

Total istykkelse 52 cm

 

Lille Leirsjø:

Sørpe is 10cm

Sørpe/vann 6cm

Stålis 41 cm

Total istykkelse 56 cm

 

Store Leirsjø:

Snø 6 cm

Sørpe is 5 cm

Sørpe/vann 4cm

Sørpe is 10cm

Stålis 44 cm

Total istykkelse 63 cm

 

Skjellbreia:

Sørpe is 9 cm

Sørpe/vann 2 cm

Sørpe is 11 cm

Stålis 37 cm

Total istykkelse 59 cm

søndag
mar302014

GSOR 

I dag har Trondheim RKH arrangert GSOR (Grunnleggende Søk og Redning) i Bymarka. Dette er en del av grunnkurset og er obligatorisk for å delta på KSOR (Kvalifisert Søk og Redning) som alle i hjelpekorpset må ta før de kan delta på leteaksjoner. 

I dag ble deltagerne ble delt opp i lag med hver sin lagleder og veileder. De fikk beskjed om at en mann var savnet og søkte etter han ved å benytte ulike typer søk. Han ble funnet, og da fikk de mulighet til å øve på pasientbehandling og bårebæring. 

Lagleder og veileder for lag 4Den savnede er funnetBåren er ankommetBåresurringBårebæring - seks personer bærer båren, mens de andre står klar for å bytte med de som bærer